Minister Harabin navštívil na Štedrý deň ústav na výkon trestu

24.12.2008 Sabinov

Sabinov 24. decembra (TASR) – Niekoľko desiatok zamestnancov, predovšetkým príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), ktorí zabezpečujú počas Štedrého dňa ochranu a prevádzku Ústavu na výkon trestu v ...
\"Nazdávam sa, že práca príslušníkov je nesmierne náročná nie len po fyzickej, ale aj po psychickej stránke. Stráženie odsúdených musia vykonávať aj vtedy, keď my sedíme spolu so svojimi blízkymi za štedrovečerným stolom. Preto som sa rozhodol, že počas Vianoc navštívim toto zariadenie na východe Slovenska a osobne sa poďakujem príslušníkom za zodpovedne a profesionálne odvádzanú prácu, \" povedal pre TASR Harabin.
Okrem stretnutia so zamestnancami ústavu absolvoval minister spravodlivosti aj prehliadku jedného z blokov väznice. Zaujímal sa o možnosti a vybavenie sabinovského ústavu a rovnako hovoril s odsúdenými v ich celách o tom, ako budú tráviť vianočné sviatky. Nakoniec všetkým zaželal pokojné Vianoce. Tie trávia odsúdení najmä sledovaním televízneho programu a účasťou na športových turnajoch, ktoré pripravili v spolupráci s pedagógmi. Štedrý deň bude mať prirodzene i duchovný charakter a potom sa uskutoční večera, na ktorej nebude chýbať tradičná kapustnica a zemiakový šalát s rybou. \"Vianoce v Ústave na výkon trestu v Sabinove bude tráviť 284 odsúdených, ďalším šiestim bola ako odmena za disciplínu a plnenie si svojich povinností udelená možnosť dočasného opustenia zariadenia, aby strávili sviatky s rodinami, \" konštatoval riaditeľ ústavu Pavol Urban.
Oddelenie výkonu trestu s miestom výkonu služby v Sabinove bolo otvorené 25. apríla 2007 ako súčasť Ústavu na výkon trestu v Prešove. V súčasnosti v rámci celého prešovského ústavu vykonáva štátnu službu viac ako 280 príslušníkov a 41 civilných zamestnancov.
Za múrmi slovenských väzníc strávi tohtoročné Vianoce približne 8100 odsúdených prípadne obvinených osôb. Ďalších 207 však bude môcť na základe rozhodnutia riaditeľov ústavov stráviť sviatky doma so svojimi rodinami. Ide predovšetkým o osoby odsúdené za mierne delikty.
 

Vyberte región